Видове климатици

Правейки сравнителна характеристика с цените на пазара за климатици бихме могли и да открием множество разлики. Едни ще се спрат на климатици от по-нисък клас, а други ще изберат лукса и новаторството. Преди да пристъпим към самата инвестиция за климатик, предстои да научим и за по-старите модели. По този начин съпоставката и изборът ще са по-лесни, а и привилегията да се ориентираме към съвременни климатици като Panasonic, без чужда помощ, както и към други марки ще е по-осезаема.

Главно разделени на три вида климатици – сплит, прозоречен и мобилен климатик, с най-ниски цени се откроява мобилен климатик. Той не налага специален монтаж, може да бъде преместван лесно от една в друга стая и дори да бъде транспортиран на вилата. Големината на такъв климатик е 30 кг, а като недостатък изпъква гъвкавият маркуч, връзка за отвеждане на топлият въздух. Той е с диаметър 15 см и излиза директно през отвор, прозорец или дупка в стената. В едни от случаите, този климатик губи от мощността, докато в помещението нахлува въздух от улицата, а в други моменти не е дори мобилен, а закован в пода или към стена. За големи помещения такъв климатик може да поддържа микроклимат в радиус от до 2 метра.

Прозоречни климатици са по-съвременни модели, но по цени не са далеч по-различни. Техният монтаж може да се извърши във всякаква рамка, както и в стъклопакета. Сложността за херметизация е сложна, не по-малко от самия монтаж в стената. За най-съвършен модел климатици са смятани сплит климатици с компресор. Те се изнасят извън помещенията. Преимуществата им са, че не загрозяват интериора нито от вън, нито от вътре; нивата на шум са ниски и около 30 децибела, а това ги прави подходящи за монтаж на жилищни блокове. Сплит климатици имат външен и вътрешен блок, които са взаимно свързани, чрез медни тръби и множество дренажи и съединителни кабели, както и отводнителни маркучи. Средно цената на сплит климатици варира межди 1000 и 4000 лв, в зависимост и от мощността на климатика. При тях вътрешните блокове могат да са няколко и с мултисплит на климатична система. Възможните варианти са закрепване, чрез пода или стената, както и касетъчен тип. Сред тях най-разпространени са стенните блокове.

Вашият коментар